Allview Teachers Mobility op het HMC in Amsterdam

nov 3, 2022

Het ALLVIEW-project is een nieuw transnationaal samenwerkingsplatform dat partners binnen de hout- en meubelsector verbindt, met operationele doelstellingen op regionaal, nationaal en Europees niveau. Met het ALLVIEW-project streven we naar een innovatieve aanpak om het beroepsonderwijs te moderniseren.  De drie belangrijkste pijlers zijn: 

  1. Circulaire economie 
  1. Industrie 4.0 
  1. AAL (actief begeleid wonen) 

De mobiliteit van leerkrachten maakt deel uit van het Allview-project. In de week van 10 tot en met 14 oktober verzorgde HMC een programma rond de Allview thema’s voor acht docenten uit Italië: 4 uit Noord-Italië en 4 uit Zuid-Italië. 

Enkele activiteiten die gerealiseerd zijn: 

Tijdens de workshop “VR-instructies maken” leerden de deelnemers hoe ze Simlab Studio 10 software moesten gebruiken. Hiermee kunnen 3D-modellen interactief worden gemaakt in een VR-omgeving. Stap voor stap maakten de deelnemers instructies over hoe ze met een hamer een spijker in een blok hout moesten slaan. Tussendoor werd de VR-omgeving geüpload naar de VR-bril die gebruikt kon worden voor het testen.   Presentatie over Active Assisted living (AAL) met behulp van sensortechnologie. Bij AAL gaat het erom ouderen en mensen met een beperking te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Hier liggen kansen voor de hout- en meubelindustrie. Denk aan de verwerking van sensoren en chips in meubels waarmee data verzameld kan worden. Bijvoorbeeld over iemands gezondheid en/of bewegingspatroon. Tijdens de workshop maakten de docenten hun eigen visitekaartje met een ingebouwde NFC-chip. Hiermee kunnen contactgegevens snel worden gelezen op een mobiele telefoon en vervolgens gedeeld worden met iemand anders.  Workshop Material Footprint bij Broeinest, een materialenbibliotheek en ontmoetingsplek voor interieurarchitecten, ontwerpers en makers. Tijdens de interactieve sessies analyseerden we het concept van duurzaamheid en beoordeelden we verschillende materialen. De ontdekking was dat duurzaamheid niet alleen gaat over de samenstelling van het materiaal, maar dat het afhankelijk is van het gebruik, de waarde, de gewenste levensduur. Als ontwerper is het belangrijk om inzicht te geven in welke waarden belangrijk zijn in het ontwerp en op basis daarvan verantwoorde keuzes te maken. Daarnaast kregen de deelnemers lesmethodes die ze kunnen gebruiken voor de lessen met studenten.  Deelnemers kregen de kans om te presenteren en uit te leggen wat zij het meest duurzame materiaal vonden. Ook op het gebied van materialen werden guilty pleasures gedeeld.  Presentatie Baars & Bloemhoff  Duurzaamheidsmanager Remko Roest vertelde bij Broeinest over de duurzame ambities van het bedrijf. Als grote leverancier van plaatmateriaal willen zij zoveel mogelijk duurzame, circulaire en biobased alternatieven in het assortiment opnemen. 

Ook werden bedrijfsbezoeken georganiseerd 

Inleiding tot duurzame materialen en design in het bedrijf Fiction Factory. De duurzaamheidsmanager, Marije Remigius, presenteerde hun zeer holistische benadering van duurzaamheid; alle aspecten van de bedrijfsvoering zijn onder de loep genomen en ontwikkeld, van materiaalkeuzes tot het welzijn van het personeel, tot wat er in de kantine wordt geserveerd. Ook duurzame projecten zoals ontwerpen met ‘afval’ en een kleurcodesysteem om materialen op duurzaamheidsschaal te classificeren kwamen aan bod. Tot slot bezochten we Wikkelhouse, onderdeel van Fiction Factory dat duurzame kleine huisjes ontwikkelt die gemaakt zijn door middel van het ‘inpakken’ van karton en lijm.  Bezoek aan scheepsinterieurbouwer Woodies in Berlijn gelegen in het noorden van Amsterdam. Het opknappen van woonboten heeft een duurzaam karakter en houdt het ambacht in de stad. Daarnaast importeert Woodies koffiebonen uit Columbia via een eigen zeilschip (energiezuinig). Tot slot heeft Woodies bijgedragen aan de totstandkoming van de Ceuvel: een plek waar afgedankte woonboten worden hergebruikt en dienen als kantoor of creatieve broedplaats. Bezoek aan het Rotterdam Makers District, de plek in de regio voor de innovatieve maakindustrie. Het gebied combineert wonen, werken, maken en leren.  Bezoek aan het RDM Innovation Dock. Ondernemers en onderwijs ontmoeten elkaar in een bedrijfshal met een oppervlakte van 23.000 m2. Ze vinden elkaar via de innovatieconnector voor afstudeeronderzoek en innovatieve projecten.  Zo was er een nieuw ontwikkelde windturbine voor ‘kleine wind’ te zien op het Innovation Dock: de ‘flower turbine’. Daarnaast waren er nog veel meer innovaties te zien. Denk aan een 3D-geprint koraalrif om de natuur in de oceaan te herstellen. 

De leraren kregen ook de mogelijkheid om het HMC te bezoeken: 

Tour door het Hout- en meubileringscollege in Amsterdam en Rotterdam. Inclusief een bezoek aan het studiecentrum, Lab en de machines. De docenten waren onder de indruk van de faciliteiten die beschikbaar zijn voor studenten, zoals de CNC-machines, de lasersnijder en 3D-printers.  Ze kregen een inleiding tot de manier waarop duurzaamheid in het curriculum wordt opgenomen. Bij HMC Circustek zijn restmaterialen uit de industrie tegen een gereduceerd tarief te koop voor studenten. Hier worden de verplichte werkstukken van gemaakt. We werken ook met inlands hout. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt. Het is opgenomen in de curricula van alle opleidingen. 

Ook culturele activiteiten waren belangrijk: 

Fietstocht langs monumentale bomen in Amsterdam. De stad plant al meer dan 400 jaar bomen. Amsterdam heeft circulaire ambities. In 2030 wil de stad 50% minder nieuwe grondstoffen gebruiken. In 2050 wil de stad volledig circulair zijn.  Een kennismaking met de Nederlandse Scheepsbouw in de tijd van de VOC in Het Scheepvaartmuseum. In 1600 had Nederland al zo’n 1900 schepen die op zee voeren. Vanuit heel Europa waren er aanvragen voor de bouw van zeeschepen. In negen maanden tijd werd een groot schip gebouwd.  We konden als ‘host’ onze Italiaanse partners tijdens deze mobiliteit een aantal best practices laten zien als het gaat om de Allview-thema’s.